8 Şubat 2013 Cuma

Francısco Sanctıs'in Uzun Gecesi


Francısco Sanctıs'in Uzun Gecesi


Francısco Sanctıs'in Uzun Gecesi Yer Arjantin, yıllardan 1977, zamanlardan cunta zamanı. Eski şair, siyasetçi bugünün kendi halinde muhasebecisi Francısco Sanctıs yıllar öncesinden tanıdığı bir kız arkadaşı ile gizemli bir telefon konuşması yapar. Derhal buluşmalı, şiir ile ilgili bir konuda görüşmelidirler. Çok eskiden hatırladığı şişman, gözlüklü, hımbıl kızla randevusuna giden Sanctıs eski Elena'nın yerine kendisine "canım benim" diye hitap eden , yanık tenli, kaslı bacaklı, anasının gözü bir kadın bulur karşısında. Tam burda Sanctıs'in Elena ile çıkarımları var: "Maddi durumu iyi, çok arkadaşı var, kahvaltıda bir bardak üzüm suyu içilen rejimlerden yapıyor, dans ediyor, vücut dilini iyi kullanıyor." Ancak Elena ondan neredeyse imkansız bir şey istemektedir. Toplama kampları, orada burada bulunan parçalanmış cesetler, Plate nehrinde yüzen , dinamitle havaya uçurulmuş cansız bedenler...Kitabın yazarı Humberto Costantini cuntanın boğucu atmosferini derinden hissettiğimiz Buenos Aires sokaklarında gezdirirken bir yandan Sanctıs'in iç hesaplaşmasını bize duyuruyor. Ne yapsın? Bu görevi aile dostlarının oğluna mı bıraksın yoksa sokakta gördüğü şu iki şüpheli gence mi, yoksa unutup gitsin, huzurlu evine geri mi dönsün, yoksa yapması gerekeni mi yapsın? "Ama Hava Kuvvetleri dedi Elena.Hava Kuvvetleri'nin ne anlama geldiğini herkes bilirdi bu ülkede, işkence, adam kaçırma." Sanctıs ne yapsın? Kitap bu soru etrafında dönüp duruyor. Kitabın kurgusu bu denli iyi olunca soru bize soruluyormuş gibi hissediyoruz. Kaçınılmaz olarak biz de kendimize soruyoruz bu soruyu. O uzun gecede ben olsam ne yapardım? Okuyun, beğeneceksiniz. Yüksek edebiyat, iyi kurgu, güzel anlatım. Daha ne olsun? Eğer bir gün Francısco Sanctıs'in Uzun Gecesi'nin filmi çekilirse başrol de Javier Bardem oynasın. Şöyle ağır ağır, düşüne düşüne Buenos Aires sokaklarında. Kadın oyuncuyu bilemedim. Şimdilik...



Javier Bardem




4 yorum:

  1. Öncelikle bloğunuzu çok beğendim. Çok da merak ettiğim Arjantin'e beni en kısa şekilde götürecek olan bu romanı en yakın zamanda alacağımdan emin olabilirsiniz ;)

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğine sevindim.Arjantin'e en kolay böyle gidilir sanırım.
    Sevgiler .

    YanıtlaSil
  3. Arjantine seyahat etmiştim, harika et restaurantları var,tangoları şahane,ama bu olaylar hakkında fazla bilgim yoktu.Siteni yeni gördüm, hep bakcağım.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Bloğumu beğendiğiniz sevindim, kitaplar ne güzel değil mi, dünyanın bir ucuna bizi götürüyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts