8 Mart 2013 Cuma

Pantolonum olmadan asla!


Pantolon dosyasını Vatan gazetesinin Pazar ekinde görmesem sevgili  pantolonuma methiyeler düzeceğim aklıma bile gelmezdi.  





Yasak kaldıran kadın Najat Valllaud Belkacem


Fransız parlamentosunda Fransız Devrimi ile başlayan ve 200 yıllık geçmişi olan pantolon yasağı Kadın Hakları Bakanı Najat Valllaud Belkacem sayesinde hukuki olarak kalkmış. (Najat Hanım'ın fıstıklığına ayrıca dikkat çekiyorum.) 
Sanırım kadın politikacılar zaten yasağı iplemiyor, pantolonlarını çekip parlamentoya geliyordu.


Pantolonlu Coco Chanel


Fransa'da pantolonun gündelik hayata girmesini kolaylaştıran bir başka öncü Coco Chanel.


Coco Chanel kadın giyiminde "küçük siyah elbise" ile yaptığı öncülüğü ilk kadın pantolonunu tasarlayarak devam ettirdi. Kuşkusuz Coco asıl devrimi, kadını belli bir alana hapsetmek isteyen toplumsal  zihniyete karşı yapmıştı.


Aslında pantolonu kadınlar için vazgeçilmez kılan ''üzerine çekivermek'' tanımında gizli.Estetik açıdan yok maskülendi, yok şuydu yok buydu bir yana bırakalım, çalışma hayatı, çarşı pazar, çocuklar, ev işleri denen hengamede en rahat ve güvenli giysi pantolonumuz.

Pantolonunla amuda bile kalksan belin, sırtın bacağın görünmez, üst parça seçimine göre hatları stabil gösterir, belli bir şekil tutturur gidersin.






Şalvar tipi pantolonlar gündelik hayatta rahatlığı nedeni ile tercih ediliyor


Kadın giyiminde pantolona karşı  muhafazakar kesimin çekincesi nedir, pantolonun günah ya da yasak olarak nitelendirilmesinin mantıklı gerekçeleri nelerdir diye bakınca kadın ve erkek giyiminin birbirine benzememesi, ayrıştırılması ihtiyacı olduğunu görüyorsunuz.

Ben bu konularda dindarlar ne düşünüyor diye merak ettiğimde bakalım o ne demiş diye baktığım bir kaç  merci var.


Bunlardan biri Ahmet Şahin ki kendi  camiasında saygı gören bir din adamı. Başkaları da vardır kuşkusuz ama ben ona bir göz attım.



Benim anladığım Ahmet Şahin pantolon meselesini kadın ve erkek cinsinin giyimleri açısından karşı cinse benzememesi ve tesettür bakımından değerlendiriyor. Yine kendisi aynı yazıda pantolonun artık sadece erkek giysisi sayılamayacağını dolayısı ile cinsiyet karışımının söz konusu olamayacağını, tesettür bakımından ise kriterin vücut hatlarını örtüp örtmediğine bakarak anlaşılabileceğini ileri sürüyor ve bu ölçülere uyulduğunda pantolonun  yasak olması  gerektiği tezini çürüterek  kendi ölçülerinde pantolonu temize çıkarıyor.









              Tesettürlü kadınların pantolon ve türevlerini tercih etmesi gittikçe yaygınlaşıyor




Pantolon etek





Diğer yandan hem ülkemizde hem de diğer doğu toplumlarında pantolonun kadın giyimi olarak kabul görmesinin  Batı ülkelerinden çok daha zorlu bir süreç olarak yaşandığı aşikar. 


Genç kızların mutlak itaat bekleyen babalarının ve hastalık derecesinde kıskanç ağabeylerinin gözlerini alıştırmak için  seneler süren bir pantolon etek antremanının ardından yavaşça pantalona geçiş yaptıkları artık şehir efsanesi demeyeyim de nerede ise bir anadolu efsanesidir


Pantolon mücadelesi aynen bu şekilde yaşanmış olup, kadınlar pantolon giyme özgürlüğüne kavuşabilmek için dişe diş mücadele vermişlerdir.

2 yorum:

  1. Bu yazıya çok beğendim güzelseylerrehberi ... Pantolonsuz bir hayat düşünemiyorum gerçekten.

    YanıtlaSil
  2. Sibel beğenin için teşekkür ediyorum. Sağladığı kolaylıkları düşününce pantolonsuz hayat zor.

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts